The 5 levels of communication
I løpet av en av mine mange verdifulle promenader sammen med tidligere grundig, men dog flyktig beskrevede og nevnte Charlotte, bevitnet jeg min aktive deltakelse i vår metakommunikasjon.  Diskusjonens momentum var enda en genial fantasi formulert med min daglige kløkt og vitt, om mennesker som kjøper Playstation 3 til barna sine til jul, men betaler den på avbetaling. Vi lo i kor da vi så for oss foreldre si til barna "Nå har mamma og pappa penger nok til å betale for denne kun frem til nyttår, før inkassobrevene kommer og vi må sende den tilbake." 
Vi snakket så lenge om den slags historier og hva denslags kalles, at vi endte opp med å nevne at vi snakket oss bort slik Seinfeld-karakterene gjør. Den referansen minnet om Gilmore Girls-samtaler, der man referer til navn og konsepter hele tiden. Vi endte opp med en skala der man kan måle kommunikasjonsnivået, vanskelighetsgraden, humoren og hastigheten i språket og selvfølgelig; de fysiske aspektene ved samtalene. Skalaen blir som følger:


Level 1

fullhousecastolsentwins

Full House

Man snakker om dagligdagse ting. trivielle temaer taes opp med en sunn og praktisk dramaturgi, og man kan si at de fleste diskusjoner har et rasjonelt energiforbruk. Noen ganger kommer seriøse temaer opp i solen: da taes disse seriøst og får prioritet i samtalene som ofte kan synes i overkant familiære. For min del beveger mine bekjentskaper og jeg oss sjelden på level 1.Level 2

seinfeld46

Seinfeld


Det er selvfølgelig for mange ikke alltid like lett å snakke på Seinfeld-måten, men vi valgte allikevel å gjøre den til det nest enkleste nivå. Å ofte snakke seg inn i et tema så grundig at et helt samvær på, tja, la oss si to timer, kan dreie seg utelukkende om vekten av en brusboks. Ivrige mennesker som dyrker hvert tema til en plante fra little shop of horrors, og kommer seg ganske langsomt videre. (men så skal det sies at når det først lykkes folk på level 2 å komme til et annet tema, kan avviket fra det forrige være ufattelig stort.) Level 2 er i motsetning til Level 1 ganske daglig for mitt vedkommende.


Level 3


friendsshow10

Friends

Denne er litt vanskeligere enn Level 2. Ikke fordi dette er en komplisert kommunikasjonsform, men fordi den er vanskeligere å opprettholde enn de to første. På level 3  fordummer man seg gjerne. Man er mange sammen på en gang og spiller gjerne på lag, så hvis to personer skulle for eksempel ha noe på gang, stiller fire seg opp sammen ved døren for å lytte. Samtalene er kortfattede og stort sett verdiløse, men til gjengjeld ganske morsomme. Jeg befinner meg ofte på level 3 sammen med fulle mennesker, mennesker jeg ikke kjenner eller fulle mennesker jeg ikke kjenner.

Level 4

071029juno

Juno

På level 4 er man kjapp i replikken, tilsynelatende likegyldig i sin velformulerte språkføring. Seriøs med en humoristisk undertone, humoristisk med en seriøs undertone og er klar i tale til tross for alle de kommunikative omveiene man elegant lirer av seg på en gjerne ikke-utdannet måte.


Level 5

gilmoregirlsfancy

Gilmore Girls

Level 5 er enten man vil det eller ikke, den aller vanskeligste. På samme måte som level 3 er den ganske vanskelig å opprettholde, men den krever også en ganske stor kunnskap om blandt annet politikk, underholdningsverdenen og historie. I tillegg stilles høye krav om tempo, verdi og symbolske omveier, samt en dominerende kontakt med underbevisstheten. Jaja, vi kan alle velge å se på Gilmore Girls som fruktsalat av sukker, tårer, sminke og rosa elefanter, men når alt kommer til alt skal det sies at det er lett å se for seg at det skal en del trening til før man får til dialogene så mange enten elsker eller hater. 
Nå er jeg spent:

Hvilke nivåer beveger DU deg oftest på?


En liten digresjon sånn avslutningsvis: Skulle man merke en aldri så liten forandring fra tid til annen i min måte å skrive på her på lebouffon.blogg.no, kan jeg informere om at endringene er som regel en direkte konsekvens av hva jeg leser for tiden, i skrivende stund. Nå for tiden leser jeg Oscar Wilde.

22 kommentarer

Deepeyes

18.des.2008 kl.01:52

om du leser tidligere blogginnlegg, forstår du at det ikke er dikt,
men min skrivemåte og at det er hentet ut fra livet mitt :)

Tove

18.des.2008 kl.03:10

Haha, kult innlegg Frode! your really back! ;P

Vanskelig å si på hvilket nivå jeg befinner meg.... Jeg liker veldig godt typen Juno og Gilmore girls.... Så selvfølgelig higer jeg etter det... Spørs om jeg er smart nok sånn egentlig. Og for det meste er det vel bare jeg som forstår hva jeg referer til....

So konklusjonen er vel at jeg eeeegentlig bare er ganske tørr og kjedelig i min måte å kommunisere på... kjiper'n!

Take care!

Filosofaen

18.des.2008 kl.09:54

Jeg leser gamle bokklubbbøker fra 50 og60-tallet om dagen. Usedvanlig mange gullkorn, faktisk. Jeg ble overrasket. Jeg er snart klar for nok et dypdykk i norske klassikere, av Hamsun, Bjørnson eller Ibsen (hvis jeg finner dem). Min familie har et særdeles variabelt utvalg i biblioteket sitt (en rotekasse på et roterom) men det er fullt av verdifullt arvegods.

The Teller

18.des.2008 kl.13:24

Går det an å krysse level 2 og level 4?

Lisa

18.des.2008 kl.17:37

Sv: Jeg leser nok andre blogger også. Men det er enda morsommere når mine venner oppdaterer, syns jeg!

Merci Beaucoup

18.des.2008 kl.19:57

Jeg er uten tvil Gilmore! Ikke pga vanskelighetsgrad eller noe lignende, men fordi jeg prater i ett sett. Så fort som de to, tenker høyt, beskriver høyt, sammenligner osv.

(Jeg er sikkert ikke på Gilmorenivået, men liker å tro at jeg er det).

Tove

18.des.2008 kl.20:20

Hehe, æsj så kjipt! Men hvis jeg nå forteller deg historien om at naboen vekket meg i går fordi han sang så høyt kan jeg hvertfall komme meg opp litt i level da. Han sang nemlig som en hardrock-versjon av Louis Armstrong. ;P Not exactly my cup of tea...

Deepeyes

18.des.2008 kl.20:34

nope.
men jeg ville ikke skrevet koz<333 KlEmZ <333
i en dagbok :)

Tove

18.des.2008 kl.20:44

Æsj, du har rett! Det er jo vesentlig å få med at jeg bor i en leilighet som er like godt lydisolert som ett beverhi..... Deng it! Jeg er nok dømt til å gå gjennom ett liv med level 1 dialoger. Jeg er og blir fortapt! :'(
Meeeen, Full House var jo en populær serie på tidlig 90-tallet... så jeg overlever nok jeg også! :D

Eira

18.des.2008 kl.20:59

Jeg vil anta at jeg beveger meg inn på Gilmore Girls nivåer. Jeg føler meg nok ikke riktig morsom nok til å komme unna med så sinnsvakt mange kommentarer som Juno kommer med (jeg mener - hver eneste jævla setning! (dog syntes jeg det er veldig morsomt)) men jeg føler likevel at jeg er nok avsporet og fjern og forhåpentligvis littegrann sjarmerende og liker vel også å se meg selv på nivå fem. Ja.

Deepeyes

18.des.2008 kl.21:03

nope. det sluttet jeg vel med da jeg var 13.
formulerer meg annerledes, alt ut i fra konteksten. :)

Lisa

18.des.2008 kl.21:09

Takktakk. Enig med deg at den var ganske fin!

Eira

18.des.2008 kl.21:41

Altså; jeg kan nok ikke kalle meg selv en Gilmore Girl 24/7, men jeg har mine perioder, oh yes. Åh, som jeg likte Rory. Åh som jeg gikk i forsvar når folk begynte å snakke om at de snakket så fort og alt. Men jeg tror kanskje at jeg er litt mer forfjamset enn gilmorene.

Eira

18.des.2008 kl.21:51

ps. takk for tegnekomplimentet, jeg gleder meg til et eventuelt brev fra deg. Hvilket nivå av kommunikasjon føler du selv at du befinner deg på, da?

Marie Amanda

18.des.2008 kl.23:53

Takk for en kjempekoselig kommentar på bloggen :D :)

Hundrings

19.des.2008 kl.00:57

Måten andre lever ut følelseslivet på?

Hvorfor stusser du over det?

Hundrings

19.des.2008 kl.01:01

Ellers tror jeg du er i bedre posisjon enn meg til å peke ut min kommunikasjonslevel...

Filosofaen

19.des.2008 kl.11:48

Du må forstå at jeg er noe lat, og gidder ikke låne ting jeg vet finnes et sted. Jeg leiter meg heller frustrert først. Når jeg en gang kommer til å bo i noe større enn denne 30 kvadrats dobeltcellen av en leilighet, da skal jeg invistere i mitt eget, store bibliotek og følgelig handle bøkene på Drammen antikvariat.

Griffus

19.des.2008 kl.12:08

Tusen takk. Problemstillingen er nok helt på tryne, men den fulførte sin hensikt helt suverent ;p

African Queen

21.des.2008 kl.15:07

Det går vel litt fram og tilbake mellom Juno og Seinfeld får jeg spyttet inn i det venstre øret av en som påstår hun kjenner meg bedre enn jeg kjenner meg selv.
- Det har seg jo ofte slik at skriving og lesning har en eller annen påvirkning på hverandre. Det minner meg på oppgaven om atferdsorientert perspektiv, B.F.Skinner og alle disse avdøde tenkerne som via pensumet mitt lever evig, slik du en gang så klokt la det fram.

eloquentia

10.jan.2009 kl.22:22

Hva leser du for tiden av Wilde? Veldig interessant innlegg forresten...

Mariann

18.jun.2009 kl.17:10

Ifølge mine daglige kilder som utsettes for mitt snakkepress, er det en solid (til tider irriterende, dog morsom) og klar 5er. Hurra hurra. Supert innlegg! :)

Skriv en ny kommentar

Frode

Frode

20, Oslo

Jeg savner gårsdagen. Jeg gleder meg til morgendagen. Men først og fremst elsker jeg dagen idag.

Kategorier

Arkiv

hits