Stokke-Notodden=LANG reise
Idag har jeg atter vendt hjem fra min ekskursjon til Notodden. Et gudsbevart, men på ingen måte guddommelig sted, mellom bakkar og berg i Telemark. Det tar LANG tid å reise fra lille Stokke til enda mindre Notodden. Toget fra stokke måtte taes til Drammen, der jeg måtte skifte tog med ett minutts margin. Gjett om jeg svetta. (Eller nei. Ikke gjett. Jeg hater gjetteleker. Spesielt når det gjelder svetten min.)

Uansett.

Reisen tok 3 timer og 40 minutter, da jeg måtte ta buss fra Kongsberg til Notodden.

Hoi! Her kom jeg på en utrooohoohoholig morsom historie!! Jeg hoppet som skrevet av toget i Kongsberg, og fant meg selv på en solfylt "Kongsberg Knutepunkt"-bussentral. Klokken på mobiltelefonen viste at jeg hadde femten minutter på meg, som jeg kunne bruke på HVA jeg ville! ...forutsatt at det lot seg gjøre ved Kongsbergs kollektivknutepunkt i løpet av et kvarter. Dette ga meg et enormt pågangsmot, og jeg ga meg i kast med å finne (1.) mat, (2.) drikke og (3.) kontantkort, i en by jeg aldri hadde vært i (med unntak av skoletur som et mindre barn, til gruvehull og liknende.)

1. Mat.

Dette fiksa jeg lett som en plett. Jeg gikk inn på første og beste (uhygieniske) matplass, hvilket denne gangen skulle vise seg å være en nokså suspekt kebabsjappe der en kurdisk-something-musikkvideo dundret på Grundig-televisjonsapparatet. En toast og en valgfri mineralvannsflaske kostet 37 kroner, sa plakaten med en noe enklere setningsoppbygging, der bildet veiet opp for språget.

"Hei! Jeg skal ha en toast jeg."

"Det blir shoe kroner."

"JA. ...også tror jeg jeg tar en brus også jeg (2.drikke)

"Det blir forti kroner".

Kunden kaster et demonstrativt blikk på plakaten bak seg, og like før han skal til å betale "de to tunge", fortsetter han:

"Det står at det koster 37 kroner der!?"

" .... .... Det er meny daja du kan få det for 37 da."

"Kjempefint."Neste post på programmet:

3. kontantkort.

En Narvesen En Narvesen En Narvesen En Narvesen En Narvesen En Narvesen En Narvesen En Narvesen
En Narvesen En Narvesen En Narvesen En Narvesen En Narvesen En Narvesen En Narvesen En Narvesen

DER! En Narvesen! Lettelse!

Jeg kjøper et kontantkort på 150 kroner. (Jeg har abonnement, men klarer selvfølgelig å bruke opp de månedlige 200 før månedskifte...) Jeg er ferdig med toasten, og har et toastpapir og en serviett i hånden. Disse kaster jeg elegant i forbifarten i en søppelbøtte. I den andre hånden har jeg også noe paprigreier. Jeg kaster det også jeg, det er så dritt å gå rundt å bære på søppel. Etter de fem hundre meterne tilbake til knutepunktet og godt tilrettesatt på en benk, oppdager jeg til min forferdelse det som nå burde være ganske innlysende for dere som leser disse ord. I en søppelbøtte femhundre meter bakover i tid og rom ligger en kontantkortutskrift fra Narvesen. Ubrukt, fersk og ensom. Skrevet ut i livet, for så å krølles brutalt sammen og kastes elegant i forbifarten i en søppelbøtte. Ny i verden, men så snart død, uten å få utført sitt eneste lodd i livet. Å være leddet mellom brukeren og pengene, og nøkkelen til kommunikasjon til en verdi av 150 kroner.

Slutten på historien om kontantkortet ble at jeg måtte kjøpe et nytt til samme pris. Altså ringetid på 150 kroner som jeg betalte 300 for. Jeg bannet. Jeg bannet MYE. Og så lo jeg. Oppgitt.

Dette skjedde altså IGÅR. Idag tok jeg tilnærmet samme reiseruten hjem igjen, og det som minnet meg på at jeg hadde lyst til å skrive om dette var at jeg hørte musikken fra The Cider House Rules (regi: Lasse Hallström, musikk: Rachel Portman), på min ærverdige discman. Dagens tips blir altså: skal du ut og reise, og trenger musikk som matcher natur som farer forbi, helst i tog, men gjerne i bil, fly eller buss: Rachel Portman, the Cider House Rules.

Hvis du ikke ennå har sett filmen, GJØR det. Da får du mye mer ut av musikken i etterkant, men først og fremst, filmen er verdt sin tid av ditt liv. Den vil gi deg vidunderlige assossiasjoner til hardfrosne grusveier, barnehjem, eplegårder, og Charlize Theron, som etter min mening utmerker seg i denne filmen som en av verdens skjønneste skapninger.

Den filmen er en gave, og det er pur utakknemlighet å ikke se den.


Så med bruddstykker av Notoddentur og Siderhusreglene, sier jeg:Good night, you princes of Maine. You kings of New England.

15 kommentarer

hybelkanina

11.jul.2008 kl.03:30

Filmen er elsk.. Det må jeg si meg enig i..
Ellers likte jeg blogginnlegget ditt og den vakre reisebeskrivelsen, jeg merket allikevel jeg satt å håpet på at du kastet deg over søplekasse og lette etter kontaktkortet og mistet bussen..

Hundrings

11.jul.2008 kl.09:44

Wow. Litt av en historie! Artig!

Hundrings

11.jul.2008 kl.13:08

Okey!

Tove

11.jul.2008 kl.18:00

Whatspilte hun i Siderhusreglene`? Det gk meg husforbi.... må neswten se på den igjen. Er jo en Oskarfilm, så jeg har den hjemme etteler annet sted. På VHS vell og merke... lol!

Love den siste quoeten der! :D

African Queen

12.jul.2008 kl.02:01

Filmen er en favoritt. Helt klart.

Trodde nesten du skulle begynne å grave (elegant) i søppelbøtta etter kontantkortutskriftet.. Ble veldig skuffet, noe som overrasket meg, i og med at det må bety jeg har hatt en enorm innlevelse gjennom innlegget. Noe som ikke er så rart allikevel.

Må bare si jeg ergrer meg over at man ikke får et KORT når man ber om kontantkort, men en kvittering lignende papirlapp som er lett å kaste fra seg uten å ofre en tanke.

Narvesen. Nar(r)vesen. Narr vesen...

Vibeke Elisabeth

12.jul.2008 kl.02:05

Hva gjorde du for noe på Notodden egentlig? Det fikk vi aldri høre om :p

eloquentia

12.jul.2008 kl.17:18

Fan va bra den förtävlingen va. Jag lo så mina åtgjärder snuttades rent upp i kögelsnottet!

Nette

12.jul.2008 kl.18:14

haha, skeptisk til slike matsteder as =p

Tove

12.jul.2008 kl.21:20

Jeg trodde Frode bare kastet vesentlige ting i søppla jeg da. Så feil kan man ta liksom! :P

African Queen

12.jul.2008 kl.22:14

Joda, det gjør du sikkert.

Nå ligger bildet av gutten du bestilte for over en uke siden ute. Den spesielle gutten som kom til å nesten løpe forbi meg en dag jeg var ute altså.

=)

Eira

12.jul.2008 kl.22:22

Ajajaj til kontantkortet og yayaya til et blogginnlegg. Jeg kjørte i ni timer på vei hjem fra Kristiansand til Bergen i dag. Dette etter å ha jobbet med vakthold på Skral festival i 24 av de 40 timene før avreise. Nå tror jeg at jeg skal sove.

Kathrine Pehrsson

13.jul.2008 kl.00:37

Jeg har lenge hatt planer om å sette meg ned for å se en film, og nå tror jeg at jeg er et skritt på riktig vei. Pleier ikke se filmer av den kategorien, men godt med en puff i baken uansett.

Fixmeta har laget banneren min.fixmeta.blogg.no

Borgersen

13.jul.2008 kl.23:02

Gratulerer med paris frode!!!

African Queen

14.jul.2008 kl.00:31

Om jeg våger å gi en tilfeldig forbipasserende i voksen størrelse en klem og si vedkommende er spesiell/viktig, er jeg ikke helt sikker på. Men jeg skal prøve å skrape sammen nok mot om du går bodt til en tydelig uteligger og narkoman, gir ham/henne en klem og en hyggelig kommentar.
Et pent bilde av personen er en selvfølge.
I dare you ;)

The Teller

21.jul.2008 kl.09:38

Vittig å lese innlegg fra min fødeby.
Knutepunktet er jo et fantastisk sted. Det ble åpnet av en politiker også faktisk. Er det ikke stort?
Ellers så skulle du jo ha prøvd "potetbua". DET er et litt mer passende "fast food sted" som kler byen bedre. Hihihihi.

Skriv en ny kommentar

Frode

Frode

19, Stokke

Jeg savner gårsdagen. Jeg gleder meg til morgendagen. Men først og fremst elsker jeg dagen idag.

Kategorier

Arkiv

hits