UKM!

Det har vært stille fra meg de siste dagene....jeg sover

...


Det er fordi jeg fikk en telefon for seks dager siden, klokka 22.34. Det var Tone Jørgensen fra UKM (og Kompani Linge) som i nødens stund ringte rundt til alle hun kjente i håp om at de kunne hive seg på som leder for Vestfolds deltakere i UKM's landsmønstring i Trondheim. Landmønstringen varer i tre hele dager, med to reiseredager - altså fem dager. Avreise var klokka ti dagen etter telefonsamtalen, og jeg ble med (jeg hadde anledning til det, fordi Kragerø-shower ble... kansellert. Jeg velger å nevne dette i en liten parentes, fordi det er for deprimerende og teit til å skrive et innlegg om. Men nå er det sagt. Skrevet.)


ukm poster

oh yeah!


33 ungdommer var kommet videre fra Vestfolds fylkesmønstring. Juryen hadde sprengt kvota si deluxe, men gjort er gjort. Med nesten full buss gikk den ni timers bussturen fra Tønsberg til Trondheim unna, med film, litt sang og mye prat. Ungdommene var fra 13-18 år gamle, og deltok i kategoriene sang, dans, band, kunst, film, og konferansier.

Min jobb som leder bestod mest i å være der for Jonas, den andre lederen som hadde noe med ungdommene å gjøre. Sammen skulle vi passe på at alle var der de skulle være, og ellers bare være der for dem hvis det skulle være noe og heie på dem når de opptrådde. En heøst behagelig joob, hadde det ikke vært for at vi la oss omtrent 02. 30 hver natt og stod opp halv syv (!!!!) men etter altfor mange døgn med mer enn 45% søvn hadde jeg nok bare godt av det.

feit rumpe

vil jo ikke ende opp sånn heller...


Tidligere var mitt inntrykk av UKM mye dårlige. Jeg tenkte at det var en konkurranse der altfor mange "halvflinke" fjortiser benyttet anledningen til å spille drittmusikk. Nå sitter jeg igjen med en helt ny respekt for konseptet. Det fungerer slik:


Deltakerne melder seg på.
De deltar på lokalmønstringer, der deltakere fra kommunene deltar.
Av en jury blir det valgt ut et knippe deltakere som får lov til å fremføre nummeret sitt på fylkesmønstringen.
På fylkesmønstringen blir det valgt ut 5 sceneinnslag ( i år hadde Vestfold 8, pga. misforståelser. too bad :b) som går videre til landsmønstringen i Trondheim.
Her viser alle deltakerne hver sitt mesterverk for hverandre på scenene rundt i byen. Hovedforestillingene, som absolutt alle deltar på (det spilles to forestillinger hver dag, klokka 12.00 og 18.00).
Dessuten arrangeres det en kirkekonsert, to kafékonserter, to utekonserter ( i Dokkparken og Tordenskjoldsparken) og en teaterforestilling, der de deltakerne som plassert der de "hørte hjemme" (ingen trash-punk band i kirkekonserten, for å si det sånn...)Ikke nok med det. I tillegg til at deltakerne kommer videre med sceneopptredener, kan man også komme videre som konferansier. Konferansierene ledet alle forestillingene. Alle hovedforestillingene (de det var to av hver dag) blir filmet av et flerkamera-team. Det som ble filmet av dem ble sendt live på tv'ene i andre lokaler i bygningen, og på internett. Kamerabarna fikk instrukser fra produksjonsteamet om når de skulle filme hva. Det er en internettredaksjon av deltakere som står bak nettsidene til UKM. Disse lager også tilleggsvideoer, redigerte sceneinnslagene og oppdaterer med nyheter og intervjuer fra UKM.


...og det er dette som er så innmari imponerende. Det er blitt laget en så til de grader helhetlig pakke for ungdom som dyrker en hobby de kanskje ikke får briljert så mye med! UKM er en strålende arena for barn og unge som trenger erfaring innenfor sitt felt, alt fra felespill til journalistikk.


Innslagene på scenen var dessuten utrolig variert. Jeg syne juryene rundt om i landet hadde gjort en strålende jobb med å få med videre innslag som man ikke så hver dag. Jeg kan nevne hip-hop dans, instrumentmakeri, burlesque-stripp, gitar, teater, maleri og mye, mye, mye, mye mer.imponert


Jeg er imponert. Mektig imponert.
Spøsmål til deg, elskede;

1. Hva var ditt førsteinntrykk av UKM?
2a. Har du deltatt på UKM noen gang?
2b. Hvis ja, hvordan var det?
6 kommentarer

Tove

26.jun.2008 kl.20:37

Ah, det forklarer saken! Trodde nesten du hadde fartet til frankriket för tiden...

African Queen

26.jun.2008 kl.21:14

Jeg har egentlig alltid vært litt facsinert av UKM. Aldri deltatt, men vært glad i å befinne meg der det ble holdt konserter og den slags. Husker det var en åttendeklassing som hadde skrevet og komponert en sang, som jeg ennå nynner på litt nå og da. Mener jeg fikk kjøpt en samleCD av UKM.. Det er mulig ikkesant?

Johnsine

27.jun.2008 kl.02:57

1. Jeg husker ikke førsteinntrykket mitt av UKM - egentlig.. Jeg synes vel kanskje at det ble litt tamt gjennomført av arrangørene her i bygda og i nabokommunene, men det får så være.

2a. Ja, jeg har deltatt tre ganger faktisk.

2b. Off. Første gangen var det gøy - for da slapp jeg å være ''frontpersonen'', mens det andre gangene var det ikke spesielt festlig. Kom oss videre 2 av 3 ganger. Greit opplegg.

Marit

27.jun.2008 kl.10:33

1. "Nok en fjollete talentkonkuranse" Og det synes jeg vel egentlig fortsatt. Jeg kan ikke noe for det. Skylder på Idol, Norske talenter og lignende.
2a. Nei, men jeg har vurdert det.

nanomillimeter

27.jun.2008 kl.19:29

Jeg har faktisk vært konferansier to ganger. Det var nok for meg. Fikk frie tøyler, og det endte med at jeg gjorde ting jeg alltid har drømt i all hemmelighet om å gjøre. Spille tittelmelodien til MacGyver på blokkfløyte foran 500 mennesker, for eksempel.

Mette

28.jun.2008 kl.00:07

Vi bodde faktisk rett ved siden av dere, om jeg husker riktig. Jeg elsker ukm, og syns langt ifra at det er en fjollete talentkonkurranse på lik linje med Idol osv. Det er bare en utrolig sjanse for alle ungdom med sterke interesser, og man har jo sjansen til å gjøre nesten hva som helst.

Skriv en ny kommentar

Frode

Frode

19, Stokke

Jeg savner gårsdagen. Jeg gleder meg til morgendagen. Men først og fremst elsker jeg dagen idag.

Kategorier

Arkiv

hits