Kyniske menneskerJeg har lenge beskrevet meg selv som kynisk. Venner har også kalt meg det. Kan hende jeg er det også. Saken er at jeg veldig sjelden føler empati (å få de samme følelsene som en annen person opplever. Å leve seg inn i dem. Å bli lei seg når andre er lei seg.). Sympati (forståelse for andres situasjon og evne til å sette seg inn i den) har jeg derimot mer enn nok av. Unntaket er når jeg ser på filme eller hører på musikk. Da blir følelseslivet mitt en TourdeFrance-løype, og jeg kan bli utrolig emosjonell. Men så har jeg etter hvert sluttet å kalle meg selv kynisk. Rett og slett fordi jeg ikke synes jeg er kynisk NOK. Jeg er kanskje relativt kynisk, men ikke på samme måte som de virkelig kyniske.

Et lite sosialvitenskapelig eksperiment!

Jeg har delt de som kaller seg selv kyniske inn i tre grupper. Felles for dem alle er at de på hver sin måte ikke kan stoles helt på idet de sier det.

Sympatisk og Intelligent

Jeg hører til i denne kategorien. Mennesker som utfordrer omverdnen ved å uttale seg kynisk, og rettferdiggjør det de sier med vissheten om at de egentlig ikke er sånn de sier de er. Til gode venner har jeg for eksempel fleipet med rasisme, og rettferdiggjort det med at jeg vet selv at jeg er anti-rasistisk. Min samvittighet er ren, selv om jeg gir uttrykk for at den ikke burde være det.

Kynisk og Dum

Dumme mennesker som ikke har reflektert over det de sier, og har derfor heller ikke noe følelser ovenfor de snakker om. De har ikke skjønt hva de selv sier, og plumper utti med ugjennomtenkte uttalelser om ting de ikke egentlig har begrep om. De er ufrivillig kyniske, og forelsker seg id et, fordi det får dem til å høres intelligente ut.
Her har du den famøse Blondinbella, for eksempel.

Kynisk og Intelligent

Mennesker som aldri er empatiske, og veldig sjelden sympatiske. De regner kjølig ut hva som får andre til å føle som de gjør, og verre - hva de kan bruke det til. Det er mennesker som ikke er verdt å bli glad i, fordi de mest sannsynlig ikke er glad i deg. De ser på andre mennesker som nyttige verktøy og ikke noe mer. Det de ofte overser er at det finnes andre mennesker som seg selv eller den øverste kategorien, som kan bruke dem til det samme.Er du kynisk? i så tilfelle...
Hvilken gruppe tilhører du?
11 kommentarer

TFT

12.jun.2008 kl.14:57

Uff, dette er for vanskelig Frode! Hvilken type kynisk er jeg... Tror jeg må väre den förste. Men hva om jeg er den andre. Folholdsvis lett å vite at jeg ikke er den siste. Svårt! ;)

Vivian

12.jun.2008 kl.20:45

Hehe.. You caught me! *rødme* Er nok mr Lopez, ja.. Eller ikke.. Det er bare noe nostalgisk over den serien for min del. Drømmer meg tilbake til sørlandssommere og Pacific Blue. Men klager jo ikke på skuespillerne heller da ;)
Og ja, jeg har vurdert å bytte header. Ikke kom og tull med meg; jeg vet at den er fæl.. Det er bare det at jeg er sløv, lat, giddaløs og lite kreativ for tida! Hvis noen lager en til meg så skal jeg med glede bytte ut den jeg har og gi masse cred til den som forandrer bloggen min slik at den blir unik, spennende og attraktiv.
Alle mennesker er vel kyniske i en eller annen grad. Hvor mye avhenger av sted og situasjon. Jeg mener selv å tilhøre den første gruppen, i likhet med deg, men jeg har også masse empati. Om andre oppfatter det slik er derimot uvisst..

Silje

12.jun.2008 kl.22:52

haha! spøking med rarsisme går vel til meg :P

En dag da Hitler var ute og gikk i Berlin, så traff han en liten jødegutt.
- "Hvor gammel er du da, gutten min", spurte Hitler.
.
- "Jeg blir snart tre år".
.
- "Det skal vi nå se på".

Sick Susie

13.jun.2008 kl.01:03

Jeg er alt for empatisk. Det kan være akkurat like teit som å være kynisk hvis det vlir for mye av det. Men heldigvis har jeg lært meg å være litt kynisk i blant, når det er høyst nødvendig :-p Innerst inne er vi alle egoister uansett mener nå jeg da, for jeg er en liten konsekvensetiker!

Men det jeg egentlig skulle si er at jeg kjenner en som er av den siste kateogrien, men han har blitt litt mer tilnærmet nummer én på lista di i løpet av det siste året ;-)

Feil

13.jun.2008 kl.14:07

Frode med det kloke hodet.

Jeg er sympatisk og intelligent.

Hundrings

13.jun.2008 kl.14:11

Ja. Nå har du virkelig bitt deg merke i livet mitt. Et merke som aldri vil forsvinne... Tenk deg det du!

Feil

13.jun.2008 kl.14:20

Jeg tar stokkebussen to ganger om dagen. Noen ganger tar jeg den til og med fire. Jeg har aldri sett deg. Kjører du bil?

afterlaugh

13.jun.2008 kl.21:02

Usympatisk og intelligent med evnen til å både sympatisere og empatisere.

Sick Susie

14.jun.2008 kl.10:21

Ja, det er ganske kjipt å være av den siste gruppen, selv om den er den mest rasjonelle og kalkulerende av dem. I følge Weber kommer vi alle til å havne i et slik rasjonalitetens jernbur og kanskje han har litt mer rett i dag, enn det han hadde i forhold til samfunnet han levde i da han i 1922 skrev Økonomi og Samfunn.

Trine.

15.jun.2008 kl.23:45

Generelt sett er jeg ekstremt varm og snill mot de jeg er glad i, og relativt kald, kalkulerende og kynisk når det kommer til de jeg ikke kjenner.

Jeg antar jeg faller delvis i den første gruppen?

Linn Isabelle

16.jun.2008 kl.02:08

PS: empati = evnen til å sette seg inn i andres situasjon.
sympati er litt mer å synes synd på..

:)

Skriv en ny kommentar

Frode

Frode

19, Stokke

Jeg savner gårsdagen. Jeg gleder meg til morgendagen. Men først og fremst elsker jeg dagen idag.

Kategorier

Arkiv

hits